Smarta tips när du ska du köpa gardiner

När man flyttar blir det nästan alltid aktuellt att fundera på nya gardiner. Här hjälper vi dig med smarta tips och råd inför köpet. Nyproducerade hem har ofta väldigt generösa fönsterpartier, och då blir gardiner ännu viktigare.

Ska du köpa gardiner?

Köpa gardiner

Hur ska man tänka när det gäller stil och färger
Du kan också matcha rullgardinerna med andra textilier så som täcken eller plädar för att estetiken ska kännas enhetlig. Vill man ha mer liv i sina gardiner kan man välja att köpa ett par veckgardiner. Vita gardiner gör sig exempelvis bra med en vit gardinstång eftersom det blir mer enhetligt.
Det är bra att se på färgskalan i resten av rummet så man väljer en färg som går bra ihop med den övriga inredningen. Andra saker man behöver tänka på är gardinernas längd och vad deras huvudsakliga funktion skall vara.
Har man ett extremt traditionellt hem ska man nog fortfarande satsa på uppsättningar med snygga omtag, men annars handlar det bara om att välja ett tyg som matchar stilen i övrigt

Köpa gardin eller persienn?
Valet mellan rullgardiner och persienner beror oftast på vilken effekt du vill uppnå. Jämfört med persienner är gardiner mer flexibla. Här kan du till exempel bättre styra över färg, tjocklek, ljusinsläpp och mönster.
Skall de till användas i ett sovrum där det inte finns persienner kan man välja gardiner som stänger ute mera ljus. Vill man att gardinerna skall skydda mot insyn kan man vara förtjänt av att rama in så stor del av fönstret som möjligt.
Ska du köpa gardiner till sovrummet är mörkläggningsgardiner något som många söker.

Var ska gardinerna hängas?
Det är bra att hänga gardinerna så högt som möjligt. Att montera gardinstången så högt upp som möjligt, eller åtminstone en bra bit över fönstrets överkant, är en enkel och effektivt metod för att åstadkomma volym och höjdkänsla. Är man rädd för att begränsa ljusinsläppet kan man i stället se till att gardinerna faktiskt hänger på sidan om fönstret. Då skapar man en illusion av att fönstret är bredare än det är, och rummet är lika ljust som tidigare. Ett mönster ger karaktär åt rummet och hjälper till att sätta en personlig känsla.

Köpa upphängning till sina gardiner
Oavsett hur vackra de är kan en bristfällig upphängning göra att du inte riktigt får valuta för pengarna.
Upphängning med gardinstång är det vanligaste, och lämpar sig väl i nästan alla typer av hem och rum. Gardinstänger ger en lantlig och romantisk känsla som takskenor knappast kan ge.

Lycka till med flytten och komihåg – Sätt av lite budget till inköp av bra och trevliga gardiner, så trivs du bättre i ditt nya hem!

Post navigation